

Nim zaczniemy pałaszowaćPrzystawki / Starters / Vorspeisen
- Befsztyk tatarski
- Beef loin steak, Tartar style; onions, champignons, cucumber, egg
Tatarbeefsteak Lendenstück, Zwiebel, Champignons, Gurke, Ei
Bistecca alla tartara (filetto, cipolla, funghi, cetriolo, uovo)35 ,- - Marynowany śledź w śmietanie
- Herring in sour cream
Herring in sahne
Aringa con panna29 ,-
- Marynowany śledź w oleju
- Herring in oil
Hering in Öl
Aringa sott’olio25 ,-

ZupySoups / Souppen
- Rosół z makaronem ręcznie robionym
- Broth with pasta
Fleischbrühe mit Nudeln
Minestra in brodo 16 ,- - Chłodnik (w sezonie letnim)
- Cold soup (in the summer season)
Kalte Schale (nur in der Sommersaison)
Minestra fredda (nella stagione estiva)22 ,- - Rosół z pielmieni wołowym
Broth with beef pelmeni25 ,-
- Żurek siewierski (żurek z jajkiem, wędzonka)
- Fermented rye-meal soup with hard-boiled egg and smoked meat
Sauermehlsuppe mit Ei und Räuscherspeck
Zuppa a base di lievito acido con uovo e pancetta affumicata19 ,- - Barszcz czerwony z uszkami
- Red borsch (Beetroot soup) with ravioli
Rote-Beete-Suppe mit Teigklößchen
Minestra di barbabietole con ravioli23 ,- - Barszcz czerwony z pierożkami
borowikowymi - Red borscht with dumplings
boletus26 ,- - Barszcz czerwony
- Red borsch (Beetroot soup)
Rotrübensuppe
Minestra di barbabietole10 ,- - Krokiet nadziewany mięsem
- 12 ,-
- Krokiet nadziewany kapustą i grzybami
- 12 ,-

Nic dodać nic ująć
Zestawy obiadowe / Main meals / Speiskarte
- Kaczka pieczona z jabłkami
- 1/2 kaczki, kluski śląskie, surówki69 ,-
- Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym
- kluski śląskie, surówki49 ,-
- Rolada wołowa
- kluski śląskie, surówki 54 ,-
- Kotlet schabowy panierowany
- ziemniaki , kapusta zasmażana z boczkiem39 ,-
- Filet z kurczaka zagrodowego
- ziemniaki puree, zestaw surówek39 ,-
- Karczek pieczony w sosie
- kluski śląskie, surówki 39 ,-
- Sandacz smażony z sosem kurkowym
- ziemniaki puree, surówki50 ,-
- Żołądki gęsie z sosem pieprzowym
- kluski śląskie, kapusta zasmażana48 ,-
- Węgierski placek
- ziemniaki tarte, gulasz wołowy42 ,-
- Placki ziemniaczane
- 28 ,-

Festiwal pierogów Pierogarni Babci Marysi
Dania jarskie i półmięsne / Vegetarian and semi-meat dishes / Gerichte und Halbfleischgerichte
- Pierogi ruskie
- 30 ,-
- Pierogi z mięsem
- 32 ,-
- Pierogi z kapustą i grzybami
- 30 ,-
- Pierogi z kaszą gryczaną i boczkiem
- 31 ,-
- Pierogi ze szpinakiem,gorgonzolą ,miodem i orzechami
- 39 ,-
- Pierogi Meksykańskie , diabelsko ostre
- 31 ,-
- Pierogi z kaczką pieczoną
- 39 ,-
- Pierogi z serem na słodko
- 30 ,-
- Pierogi z jagodami
- 30 ,-
- Pierogi „Mix Tradycyjny”
- z mięsem 3szt.,z kapustą i grzybami 3szt., ruskie 4szt.34 ,-
- Pierogi „Mix Premium”
- z wołowiną i kurką3szt.,z kaczką3szt.,z jagnięciną 4szt.42 ,-
- Pierogi „Mix Vege„
- z gorgonzolą 3szt.ze szpinakiem 3szt., włoskie 4szt.37 ,-
- Pielmieni syberyjskie
- 20 szt.31 ,-

Menu dla dzieci
Menu for kids
- Rosół z makaronem
- 14 ,-
- Smażone fileciki z kurczaka
- frytki , surówka z marchewki25 ,-
- Naleśniki z serem na słodko – 2 szt.
- 25 ,-

Słodkości Aśki
Desery / Desserts / Desserts
- Szarlotka na ciepłoszarlotka, lody waniliowe bita śmietana, owoce
- 19 ,-
- Beza z kremem i sosem owocowym
- krem na bazie sera mascarpone19 ,-
- Deser lodowy lody 3 gałki , owoce , bita śmietana
- 19 ,-
- Naleśniki z serem na słodko2 szt.
- 25 ,-
Dodatki
/Side dishes/Beilagen
- Frytki/ French fries / Pommes frites / Patatine
- 12 ,-
- Kluski śląskie
- / Silesian potato dumplings / Schlesische Klößen / Gnocchi slesiani9 ,-
- Ziemniaki
- / Potatoes / Kartoffeln / Patate7 ,-
- Masło
- / Butter / Butter / Burro3 ,-
- Pieczywo
- / Bread / Gebäck / Pane3 ,-
- Ketchup / Ketchup / Ketchup / Ketchup
- 2 ,-
- Sos grzybowy /Mushroom sauce / Pilzsoße / Salsa di funghi
- 10 ,-
- Sos pieczeniowy / Gravy / Bratensoße / Sugo di carne
- 8 ,-
- Śmietana kwaśna/ Sour cream / Sauersahne / Panna acida
- 3 ,-