Menu Poznaj nasze wyśmienite dania

Menu Dań Siewierz - Restauracja Jędrusiowa Izba

Przystawki Restauracja

Nim zaczniemy pałaszowaćPrzystawki / Starters / Vorspeisen

Befsztyk tatarski
Beef loin steak, Tartar style; onions, champignons, cucumber, egg
Tatarbeefsteak Lendenstück, Zwiebel, Champignons, Gurke, Ei
Bistecca alla tartara (filetto, cipolla, funghi, cetriolo, uovo)
32 ,-
Marynowany śledź w śmietanie
Herring in sour cream
Herring in sahne
Aringa con panna
17 ,-
Marynowany śledź w oleju
Herring in oil
Hering in Öl
Aringa sott’olio
15 ,-
Zupy menu Siewierz

ZupySoups / Souppen

Rosół z makaronem ręcznie robionym
Broth with pasta
Fleischbrühe mit Nudeln
Minestra in brodo
14 ,-
Chłodnik (w sezonie letnim)
Cold soup (in the summer season)
Kalte Schale (nur in der Sommersaison)
Minestra fredda (nella stagione estiva)
17 ,-
Żurek siewierski (żurek z jajkiem, wędzonka)
Fermented rye-meal soup with hard-boiled egg and smoked meat
Sauermehlsuppe mit Ei und Räuscherspeck
Zuppa a base di lievito acido con uovo e pancetta affumicata
15 ,-
Barszcz czerwony z uszkami
Red borsch (Beetroot soup) with ravioli
Rote-Beete-Suppe mit Teigklößchen
Minestra di barbabietole con ravioli
15 ,-
Barszcz czerwony
Red borsch (Beetroot soup)
Rotrübensuppe
Minestra di barbabietole
8 ,-
Krokiet nadziewany mięsem
10 ,-
Krokiet nadziewany kapustą i grzybami
10 ,-
Obiady Siewierz restauracja

Nic dodać nic ująć
Zestawy obiadowe / Main meals / Speiskarte

Kaczka pieczona z jabłkami
1/2 kaczki, kluski śląskie, buraczki49 ,-
Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym
kluski śląskie, surówki42 ,-
Rolada wołowa
kluski śląskie, surówki 45 ,-
Kotlet schabowy panierowany
ziemniaki , kapusta zasmażana z boczkiem34 ,-
Filet z kurczaka zagrodowego
frytki , zestaw surówek34 ,-
Karczek pieczony w sosie
kluski śląskie, surówki 31 ,-
Sandacz smażony z sosem kurkowym
frytki, surówki45 ,-
Żołądki gęsie z sosem pieprzowym
kluski śląskie, kapusta zasmażana36 ,-
Węgierski placek
ziemniaki tarte, gulasz wołowy36 ,-
Placki ziemniaczane
23 ,-
Dania wegańskie Siewierz

Festiwal pierogów Pierogarni Babci Marysi
Dania jarskie i półmięsne / Vegetarian and semi-meat dishes / Gerichte und Halbfleischgerichte

Pierogi ruskie
23 ,-
Pierogi z mięsem
25 ,-
Pierogi z kapustą i grzybami
23 ,-
Pierogi z kaszą gryczaną i boczkiem
24 ,-
Pierogi ze szpinakiem,gorgonzolą ,miodem i orzechami
32 ,-
Pierogi Meksykańskie , diabelsko ostre
24 ,-
Pierogi z kaczką pieczoną
32 ,-
Pierogi z serem na słodko
23 ,-
Pierogi z jagodami
23 ,-
Pierogi „Mix Tradycyjny”
z mięsem 3szt.,z kapustą i grzybami 3szt., ruskie 4szt.24 ,-
Pierogi „Mix Premium”
z wołowiną i kurką3szt.,z kaczką3szt.,z jagnięciną 4szt.33 ,-
Pierogi „Mix Vege„
z gorgonzolą 3szt.ze szpinakiem 3szt., włoskie 4szt.28 ,-
Menu dla dzieci

Menu dla dzieci
Menu for kids

Rosół z makaronem
9 ,-
Smażone fileciki z kurczaka
frytki , surówka z marchewki22 ,-
Naleśniki z serem na słodko – 2 szt.
22 ,-
Desery, na słodko

Słodkości Aśki
Desery / Desserts / Desserts

Szarlotka na ciepłoszarlotka, lody waniliowe bita śmietana, owoce
17 ,-
Beza z kremem i sosem owocowym
krem na bazie sera mascarpone17 ,-
Deser lodowy lody 3 gałki , owoce , bita śmietana
18 ,-
Naleśniki z serem na słodko2 szt.
22 ,-

Dodatki
/Side dishes/Beilagen

Frytki/ French fries / Pommes frites / Patatine
12 ,-
Kluski śląskie
/ Silesian potato dumplings / Schlesische Klößen / Gnocchi slesiani9 ,-
Ziemniaki
/ Potatoes / Kartoffeln / Patate7 ,-
Masło
/ Butter / Butter / Burro3 ,-
Pieczywo
/ Bread / Gebäck / Pane3 ,-
Ketchup / Ketchup / Ketchup / Ketchup
2 ,-
Sos grzybowy /Mushroom sauce / Pilzsoße / Salsa di funghi
10 ,-
Sos pieczeniowy / Gravy / Bratensoße / Sugo di carne
7 ,-
Śmietana kwaśna/ Sour cream / Sauersahne / Panna acida
3 ,-