Grzybobranie w Jędrusiowej Izbie

Written by

Sezon na grzybobranie w trwa w pełni. Trochę deszczu sprawiło, że w naszych siewierskich lasach znajdujemy specjalnie dla Państwa bardzo ładne borowiki, podgrzybki, kozaki i inne grzyby.

Zajrzyjcie do Jędrusiowej Izby i spróbujcie najlepszych potraw z grzybów. Te owoce lasu były przez wiele lat niedoceniane. Grzyby są bogatym źródłem witamin z grupy B Ryboflawina, czyli witamina B2, uczestniczy w wytwarzaniu energii, a także w utrzymywaniu oczu, skóry i czerwonych krwinek w dobrej formie. Niacyna – witamina B3 – bierze udział w trawieniu i funkcjonowaniu nerwów, żelazo oraz mają w sobie selen. Ten minerał działa jak przeciwutleniacz w komórkach człowieka, chroniąc je przed szkodliwym wpływem środowiska

W Jędrusiowej Izbie znajdziecie: na przystawkę – grzyby na maśle, jako danie główne – polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym, stek z polędwicy z grzybami leśnymi czy pierogi z grzybami i kapustą.

Z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie.

Serdecznie zapraszamy