Gęś Siewierz

Written by

Dlaczego na św. Marcina najlepsza właśnie Gęsina?

Cykl hodowlany gęsi rozpoczyna się wiosną, a kończy późną jesienią. I to właśnie wtedy jest najlepsza. Nie na darmo stare polskie przysłowie głosi, że „najlepsza gęsina na Świętego Marcina” – czyli na 11 listopada. Czy wiesz o tym, że podobno spośród drobiu, gęś ma najbardziej szlachetne mięso? Siewierz i gęś te dwa słowa łączą się ze sobą niemal naturalnie ;) a najlepsza gęś jest w Restauracji Jędrusiowa Izba

Dawniej niemal cała Polska w okresie jesienno-zimowym zajadała się daniami z gęsi. Na naszych stołach pojawiły się one już w XVII wieku, w staropolskiej kuchni gęś była obowiązkową pozycją w menu – pieczona z różnymi dodatkami, wędzona, gęsi pasztet i smalec.

Dleczego gęś?

Gęsie mięso jest ciemne, bardzo delikatne w smaku, po upieczeniu pięknie też pachnie. Dobrze jest wiedzieć, że gęsina jest jednym ze zdrowszych rodzajów mięsa. Zawiera dużo cennego białka oraz cały zestaw witamin i związków mineralnych, między innymi fosfor, żelazo i magnez. Choć mięso nie należy do chudych, ma jednak dość korzystny skład tłuszczów – sporo jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Jest więc dużo zdrowsze niż na przykład wieprzowina. Hodowla gęsi trwa minimum 16 tygodni i jest to hodowla ekologiczna. Gąski od wiosny do jesieni wypasają się na świeżym powietrzu, ptaki karmi się często owsem, stąd nasze gęsi są nazywane „owsianymi”. Póki co (i oby jak najdłużej) nie da się gęsi hodować przemysłowo, tak jak kurczaków czy indyków.

Nie wszyscy też wiedzą, że w hodowli gęsi jesteśmy potęgą. Jednak nie doceniamy walorów tego mięsa i nasza gęsina trafia przede wszystkim na stoły zachodniej Europy, szczególnie w Niemczech i Francji, gdzie rocznie eksportujemy 20 tys. ton tego mięsa (dotychczasowe spożycie gęsiny w Polsce wynosi 700 ton). Nasi zachodni sąsiedzi przepadają za gęsiną, a tę polską niezwykle cenią ze względu na walory smakowe. Może czas powrócić do dawnych smaków i tradycji?

Gęś Siewierz

Czyli słowa, które pasują do siebie znakomicie. W Siewierzu od lat przygotowujemy najlepszą gęsinę. Zadając sobie w głowie pytanie „gdzie zjeść najlepszą gęsinę” odpowiedź jest prosta: w Siewierzu na Rynku.

Tradycja przyrządzania gęsiny w Siewierzu sięga bardzo daleko, świadczyć o tym może fakt, że na liście siewierskich przysmaków tradycyjnych, którą stworzyło Ministerstwo Rolnictwa dominują przysmaki z gęsiny:

Siedem siewierskich przysmaków jest wpisanych na listę potraw tradycyjnych przez Ministerstwo Rolnictwa:

  • żurek siewierski
  • żołądki z gęsi po siewiersku
  • wątróbki gęsie po siewiersku
  • siewierska gęś pieczona
  • siewierska kaczka pieczona
  • smalec gęsi
  • borówka/brusznica siewierska

Takie specjały przygotowaliśmy dla was na 11 listopada.

oblicza-gesi-1oblicza-gesi-2